Torte Di Mele

Deze taart heb ik voor het eerst geproefd in ons favoriete vegetarische restaurant Betty’s in Amsterdam, waar Gido en Carolien al ruim 30 jaar de sterren van de hemel koken en bakken. Bij één van de workshops, waar ik meestal met Elyse naar toe ga, kregen we gelukkig het recept van deze waanzinnig lekkere appeltaart. Lien (Carolien) bakt deze met roomboter in plaats van kokosolie, maar Elyse wilde graag de veganistische versie. Maak je hem liever toch met roomboter, dan heb je 2 eetlepels nodig.

Tip:

We hebben de taart met diverse soorten appels gemaakt, maar tot nu toe is de taart het lekkerste met goudrenetten!

Ingrediënten:

  • 1 ½ cup gewone bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 el kokosolie of 2 el boter
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 ½ cup walnoten
  • 1 el chiazaad
  • 3 el water
  • 3 goudrenetten
  • rasp + sap van 1 citroen
  • 1 cup rietsuiker
  • ½ cup (plantaardige) melk
  • ½ cup druivenpit olie
  • ½ tl vanille extract

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Meng in een beslagkom de bloem, bakpoeder en zout. Meng in een aparte kom de kokosolie (of boter) en de kristalsuiker en in weer een ander kommetje het chiazaad en het water mengen.

Schil de goudrenetten, snij ze in dunne plakjes en giet het citroensap er over. Meng voorzichtig door elkaar. Hak de walnoten en meng deze door het boter/suikermengsel zodat het kruimelig wordt.

Rietsuiker, (plantaardige) melk, geweekte chiazaad, druivenpit olie en vanille extract met garde goed mengen en daarna toevoegen aan het bloemmengsel zodat je een cake-achtig beslag krijgt.

Voeg de appelschijfjes toe en roer voorzichtig door elkaar met een spatel. Giet het mengsel in een beboterde springvorm (of gebruik bakpapier) en kruimel het walnotenmengsel erover.

Bak de taart in ca. 50 minuten gaar