It giet oan!

In januari wordt dan echt de basis gelegd voor het ontwerp dat permacultuur-ontwerper Bor Borren voor ons gemaakt heeft. Met een grote graafmachine wordt heel wat grond verplaatst. Er worden swales* gemaakt om de waterhuishouding van ons perceel te verbeteren. Ook het asfalt aan het begin van onze oprit wordt ook weggehaald. Daarvoor in de plaats komen klinkers. We gebruiken zoveel mogelijk gebruikt materiaal. Puin gebruiken we onder andere om rond de vijver verstopplekken voor kleine beestjes te maken. Natuurlijk hebben we hulp van anderen, maar ook wijzelf werken keihard mee en leren steeds beter met groot materieel om te gaan….. dat hadden ze niet verwacht van die ex-stadse mensen 😁

Als al het grove grondwerk gedaan is, wordt het tijd voor het uitzetten van de paden en krijgen de bessenstruiken van de vorige bewoners een andere plek. We kopen op Marktplaats een grote partij douglas planken voor de moestuinbakken en blakeren deze met een grote onkruidbrander zwart. Deze van oudsher Japanse techniek zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen schimmels en insecten. Een ander deel van de voedseltuin wordt bedekt met grote stukken karton om het onkruid te verstikken.

En dan wordt er ook een begin gemaakt met het inzaaien van de eerste bakken!

Corona

Terwijl ons buitenterrein steeds meer vorm krijgt, schiet ook de verbouw van de kapschuur/garage eindelijk op. Maar de invulling wordt anders…. Het van oorsprong uit China virus Covid-19, ook wel Corona genoemd, blijkt behoorlijk besmettelijk en zorgt overal voor veel sterfgevallen. Het houdt iedereen behoorlijk in z’n greep, vooral omdat er (nog) geen vaccin tegen bestaat.

Ook wij zijn er erg mee bezig, vooral omdat onze jongste dochter naar Japan vertrokken is om daar samen met een studiegenoot een afstudeerfilm voor het HKU te maken. Maar we maken ons ook zorgen om mijn moeder van 88 en haar partner van 92 jaar. We besluiten dat ze voorlopig beter naar ons kunnen komen dan in de drukke Randstad te blijven. We richten het gebouwtje tegenover ons huis voor ze in, zodat ze daar comfortabel een aantal weken kunnen verblijven. Precies op het moment dat het mooie houten toegangshek geplaatst is, komen ze aanrijden; een mooi entree 😊

Onze oudste dochter, die op een studentenkamer in Utrecht woont, besluit naar ons toe te komen, aangezien er steeds meer Corona-gevallen en beperkingen bijkomen, zeker in de drukke steden. Daar hebben we op het platteland gelukkig een stuk minder last van. Wel gezellig, zo weer even bij elkaar wonen.

Oprijlaan

Nu het hek staat en de oprit bestraat is, vinden we ook dat het geheel wat meer ‘aangekleed’ moet worden. We besluiten langs het pad verschillende soorten hoogstam pruimenbomen neer te zetten. Toen we ze kochten, leken ze heel wat, maar nu ze er eenmaal staan, vallen ze een beetje in het niet 😅

Dierenverblijven

In april komen buren van verderop vragen of we misschien tijdelijk 2 hangbuikzwijntjes willen huisvesten. Hun zoon ging namelijk verhuizen en had voorlopig geen mogelijkheid ze mee te nemen. Nu hebben we grond genoeg, dus maakten we de deal dat we dan met elkaar hun ’tijdelijk’ onderkomen zouden maken. In no-time werd een prachtig varkensverblijf gemaakt, inclusief een plek voor een modderbad.

Ook in de moestuin werd gewerkt. Als eerste maakten we er een verblijf voor de loopeendjes die we zouden gaan nemen. Marktplaats bleek weer een uitkomst, want daar vonden we een vijverbak die we gratis op mochten halen. Voor de omheining gebruikten we de kastanje palen afrastering die de vorige bewoners om hun kippenverblijf heen hadden staan. Nu nog wachten tot de nieuwe bewoners uitgebroed zouden worden.

Plantenkas

Via via kochten we een metalen geraamte van een heliotroop-kas, die echt stangetje voor stangetje in elkaar gezet moest worden. En dan is het wel handig dat je dochters dicht in de buurt zijn!

Nieuwe bewoners

Op 20 april arriveerden de hangbuikzwijntjes Missy & Maggy, 2 zusjes van 5 jaar oud. Voor die tijd keurig een UBN-nummer bij het RVO aangevraagd, want de locatie van boerderijdieren is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziektecrisis of problemen voor de volksgezondheid. Dat geldt dus ook als je hobbyhouder bent. Allebei de dames liepen al snel lekker in hun nieuwe onderkomen te scharrelen en….wat zijn ze leuk! Vooral onze oudste dochter zag met hun komst een lang gekoesterde wens in vervulling gaan 😄

Nu deze missie geslaagd was, werd het tijd om verder te gaan met het nachtverblijf voor de loopeenden die binnenkort zouden komen. Op internet konden we weinig vinden over nachtverblijven voor eenden, dus het werd zelf improviseren. Ze moesten in ieder geval ’s nachts veilig zijn voor roofdieren. De buurman van verderop bedacht een kooi van betonvlechtwerk waarover dan weer kippengaas zou komen. Wel super zoals hij ook nu weer met ons meedacht!

De overheid heeft in maart een zg. intelligente lockdown afgekondigd, waarbij iedereen zich aan de ‘ander halve meter’ regeling moet houden. Dit soort maatregelen gaan toch een beetje aan ons voorbij. We hebben het gevoel dat we een beetje op ons eigen eilandje leven. Het prachtige weer speelt daar overigens ook een belangrijke rol bij, want buiten zijn de omgangsregels een stuk makkelijker na te leven.