Boerenkoolpesto
De vorige bewoners van ons huis waren fervente moestuinierders, wel op de ‘ouderwetse’ manier, maar alles stond er geweldig bij toen we het huis voor het eerst zagen. Bij de overdracht in januari stond er natuurlijk niet meer veel in, maar wel veel boerenkool! De eerste stamppot met kakelverse boerenkool zal ik niet meer vergeten, wat was dat heerlijk! Maar dankzij Elianne weet ik dat je er ook heerlijke pesto van kan maken. Het oorspronkelijke recept kreeg zij tijdens haar stage bij Kosmann.dejong, een bedrijf waar ze heel duurzaam bezig zijn, zelfs met de personeelslunch.
Ingrediënten:
- 200 gr boerenkoolbad
- 160 gr zonnebloemzaad
- 2 tenen knoflook
- sap van halve citroen
- 1/2 tl pul biber (Turkse peper, grof gemalen) of bijv. theelepel Harissa
- snuf zout
- olijfolie
Bereiding:
Boerenkool 2 minuten blancheren, daarna met koud water afspoelen en heel goed uitknijpen. Zonnebloempitten roosteren. Alles in keukenmachine en fijnmalen. Olijfolie op gevoel totdat gewenste structuur bereikt is.
Let op: het is een behoorlijke hoeveelheid. Halveren kan natuurlijk ook en anders misschien leuk om een deel in een leuk potje te doen en weg geven 🙂