11-3-2019
In het moestuin-magazine Tuin op Tafel werd gesproken over het gemak van een pottenpers. Hiermee maak je blokjes persen van potgrond zodat je makkelijk kan voorzaaien en geen plastic of geperste turfpotjes nodig hebt. Het zou de investering meer dan waard zijn. Niet tegen dovemansoren gezegd, dus aan het googlen geslagen. Ik kwam uit op Ladbrooke soil blockers uit Engeland, maar daar kon ik niet rechtstreeks bestellen. Gelukkig wel een distributeur in Nederland en gebeld of ik daar kon bestellen. Dat kon, maar helaas wel een lange levertijd omdat er ivm de aankomende Brexit een leveringsprobleem was. Tsja…. het is nu (voor)zaaiseizoen, dus wil ze eigenlijk meteen hebben. Pottenpers.be bleek ze nog wel op voorraad te hebben, volgende week krijg ik ze binnen. Maar ja, de gevolgen van de Brexit zijn dus al voelbaar.
We mogen weer
Na het werk rijden we weer lekker naar naar Bathmen. Dit keer namen we o.a. de fietsen mee en het mooie vogelbad die we van Annelieke en Kees gekregen hebben voor ons 3x Feest-feest afgelopen zomer (15-jarig bestaan van Best-Fix, ik 55 geworden en wij 25 jaar verkering).
Ook in de logeerruimte is de betonnen ondervloer gestort. Daar staan ook al 2 kozijnen klaar voor de openslaande deuren die in de slaapkamer en woon-/eetkamer komen. Dankzij de 3D tekeningen die Jessica gemaakt heeft, krijg je een mooi beeld van hoe het ongeveer gaat worden.
Champagne
Nadat alles weer uit de auto en aanhanger naar binnengedragen was, gezellig kaarsjes aangestoken en hapjes klaargemaakt. We hadden wat te vieren… 8 maart was de uiterste dag waarop de kopers van ons huis in Weesp hadden kunnen ontbinden i.v.m. financiering….en dat hebben ze dus niet gedaan. Huis dus definitief verkocht, dat geeft rust!
Lentegeel?
Zaterdagochtend vroeg de hondjes uitgelaten. Zag tussen de bomen door een heel geel weiland. Daar had ik iets over gelezen. De gele kleur wordt veroorzaakt door glyfosfaat. Dat doodt alle planten en zo kan er hierna, na het omploegen van het land, nieuw gewas op geplant worden. Het is een goedkope en makkelijke manier maar tevens erg omstreden…brrrrrr ? Hoop toch zo dat we wijzer worden met z’n allen. We hebben maar 1 aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Dat is dus één van de redenen dat wij voor permacultuur kiezen.
De pompoen-zaailingen waren weer gigantisch gegroeid en moesten dus echt verspeend worden (had namelijk 3 zaadjes per potje gedaan omdat ik niet wist of het eigen gedroogde zaad goed zou opkomen…ja dus). Ik ben dan ook zo’n muts dat ik vind dat ieder opgekomen zaadje een kans moet krijgen, dus we hebben nu héél véél (slappe) pompoenplantjes ?
Shoppen voor de (moes)tuin
Zaterdag eerst naar de Welkoop gegaan, want we wilden pootaardappels kopen en de zaden waren in de aanbieding 🙂 Heb me keurig ingehouden want heb maar 3 zakjes zaad gekocht; gekleurde snijbiet, prei en rode biet. Qua aardappels werd het gokken, wist alleen dat ik graag een vroeg ras wilde hebben. Ik heb daarom maar dezelfde truc toegepast als bij de kapucijners en doperwten…..gewoon degene kiezen waarvan het vak of de bak het meest leeg is. Het werden pootaardappels met de mooie naam Actrice.
Daarna zijn we nog even naar Tuinland in Wilp gereden, want in één van de plaatselijke suffertjes had iets gestaan over 100-jarig bestaan, dus aanbiedingen. Ik wilde graag violen in de ronde bak voor het huis zetten; een beetje gezelligheid naast al dat bouw-geweld. Als bonus vond Hans er ook een zakje bladmosterdzaad, wat ook zo in Tuin op Tafel werd aangeprezen. Thuis (want zo begint het al echt te voelen), eerst aan de slag gegaan met de violen. Heerlijk zo’n bak met oranje en geel!
Bij de buren werd op dat moment net tuinaarde en compost gebracht, ik had er toevallig net wat over gelezen. Het was een jaarlijks initiatief van de Stichting vrienden van Muziekvereniging ‘Orpheus’ waarbij er huis aan huis tuinaarde en compost gebracht wordt. Er werd meteen gevraagd of wij ook nog wilden. Hadden net potgrond van de Welkoop meegenomen, dus dan maar 4 zakken compost, goed voor het inburgeren ?
Aanpoten
Tijd om de aardappels in de moestuin te poten. Op internet gelezen dat je ze het beste in opgehoogde heuveltjes kon poten vanwege de warmte en de waterafvoer, maar ook omdat ze later makkelijker te rooien zullen zijn. Dus keurig 4 heuveltjes gemaakt en ze om de 40 cm gepoot. Ziet er best professioneel uit toch?
Ik had in mijn enthousiasme een zak van 2 1/2 Kg gekocht, maar dat bleek behoorlijk veel. Alles wat overbleef is voor onze moestuin-expert in Weesp, Cor Heijdra, zodat hij ze in zijn eigen moestuin kan poten. Onze eerste rij spinazie is trouwens nu echt goed boven de grond gekomen en als je goed kijkt ook de eerste plantjes uit de tweede rij. Blij dat het een sterk soort is, want de weersvoorspellingen voor de komende week zijn niet denderend.
Nog net op tijd de gele framboos stekken, die we uit Weesp meegenomen hadden, in de grond kunnen zetten en boerenkool kunnen oogsten, voordat het echt begon te regenen en waaien. Binnen nog even de boel aan de kant gemaakt en toen weer richting Weesp. Zondag 10 maart hadden we namelijk andere plannen…
Geef een reactie